Reklam

20.05.2014 kl. 15:02

Vad tycker du om reklam på bloggarna? Både som här på ratata, att det roterar en banner eller flashar en bild på sidan, och reklam i inlägg. Hur förhåller du dig till smygreklam?

Jag tycker att bloggarna plötsligt svämmar över av reklam. Nästan dagligen kommer det en reklam i min feed.

På min ytterdörr står det "ingen reklam tack" och min telefon har reklamspärr. Kan man progga bloglovin att lämna bort reklamen?

Ja tycker att lite reklam då och då är okej, men då skall det vara reklam som bloggaren på riktigt står bakom. Ett exempel på hur det är snyggt gjort är tex Johannas blogg idag. Hon skriver att det är en recenssion redan i rubriken, produkten är vettigt koplad till hennes identitet och blogg, den är välgjord och genomförlig, och man vet med Johanna (från andra recenssioner) att hon inte hyllar produkter hon inte gillar (tänker tex nu på kvargen som hon pekade ut var en sockerbomb och för dyr fastän hon fick den gratis). Såna produkttest läser jag gärna.

Men... Det ploppar allt oftare upp reklam som är direkt köpta inlägg. Det är inte bloggarens åsikt, utan firmans copy. Och fastän det står "i sammarbete med..." eller "sponsad av..." så luktar det apa. Ifall det alltså inte tydligt syns att det är bloggarens egna åsikt. Det får mig varken bättre eller sämre inställd till produkten, men nog till bloggaren.

Jag tycker att en mammablogg/pappablogg gärna kan recenssera barnkläder och möbler och what not, en sportblogg gärna produkter som har med idrott/motion, men om en fotografi-blogg plötsligt börjar hylla nätpoker på en specifik sajt eller en inredningsblogg uuhar och aaaahar över fendertar och trossar är det inte så skoj mera.

Jag tycker också att en bloggare skall kunna stå bakom den reklam som snurrar på bloggen, och det gör det ju lite problematiskt i dom fall där bloggaren inte kan påverka det själv. Som här. Det skulle ju inte vara så trevligt om tex Teuvo Hakkarainen hade en liten reklam här bredvid. Eller en skönhetskirurg. Eller en sanoma. Eller något annat jag inte gillar. Men jag har inget val, fastän jag ansvarar för innehållet.

Det var mina tankar just nu, vad är dina?

fua fua
Kommentarer (4)
Jag tycker i teorin och i princip att det är helt okej att bloggare gör inlägg i samarbete med något företag. Så länge man är öppen med kopplingen. Men har faktiskt på senaste tiden märkt att det inte är så enkelt att få såna att slinka in naturligt på en blogg. Det får liksom inte bryta av för mycket, eller komma helt för många inlägg som är köpta.

Gällande de här annonserna på Ratata så har det lovats att de ska vara allright. Och hittills tycker jag det löftet hållit.
Fager Dam20.05.14 kl. 18:56
Jag håller helt med dig, men vad som är okej för en är kanske inte okej för en annan. Som tex när Viking Line för ett tag sedan tyckte att kvinnor inte skall bli så fulla på deras båtar att dom blir våldtagna. Det resonemanget håller jag inte med om, och är annars heller inte en som väljer Viking. Varför vill jag då göra reklam för dem på min blogg?
20.05.14 19:33
All respekt för ratata, men som du säger så känns det bakvänt att ha sdan reklam på sin privata blogg som man inte står bakom.
Pia21.05.14 kl. 11:07
Nå lite nog. Jag vet ju att allt inte kan vara gratis, men själv upplever jag inte att något blivit bättre efter att reklamerna kom, snarare tvärtom. Just nu ser jag att jag gör reklam för ellos. Inte att jag har något emot dom, men jag har aldrig köpt något där heller. Det är alltså inte något jag skulle ha valt att koppla ihop mig med. Någon form av påverkningsmöjlighet borde man få
21.05.14 11:18
Själv använder jag AdBlock så missade helt när reklamerna kom till ratata bloggarna. Håller med i ditt resonemang. Dessutom tycker jag att man inte borde konsumera så mycket och då blir det ju lite fel med reklam om att köpa saker syns på bloggen.
Lisa21.05.14 kl. 11:29
Precis! AdBlocker är najs, synd att det inte tar bort reklamen helt från dom sidorna man "ansvarar för"
21.05.14 12:01
Mig stör det inte alls. Jag till och med klickar på reklamer ibland. Och jag tycker det är bra att bloggare kan tjäna några slantar på samarbeten eller reklam. För ratata är det ju säkert jätteviktigt eftersom det är frivilligarbete bakom! Fast att inte kunna påverka själv är ju jobbigt.
Hanna21.05.14 kl. 11:50
Jag lyfter på hatten åt ditt lugn :) Jag tycker att bloggare klart kan tjäna pengar på att blogga, och det gör många också, men om 7 av 10 inlägg i veckan är köpköpköp inlägg där allt från nagelsaxar till grävskopor tråkas, så tappar bloggen (och bloggaren) kred i mina ögon. Och visst är det fint att något som varit uppbyggt mycket på talkoanda nu får lite tillbaka, och det ska dom också få, men det känns ändå inte helt rätt. Det är ju också vi, bloggarna, som står för innehållet och genererar klick, och vi har inga möjligheter att påverka alls. Jag är alltså helt okej med att inte få ett cent för mitt bloggande, men nog skulle jag gärna låta bli att göra reklam för saker jag inte står för.
21.05.14 12:16 

33 årig tvåbarnsmamma och formgivare. Gillar vackra saker, särskillt saker som är så fula att dom är vackra. Jag har nervösa fingrar och springiga fötter. maila mig på fua.ratata(ät)gmail.com

 

Follow on Bloglovin bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kategorier

Senaste kommentarer

21.05, 11:50Reklam av Hanna
21.05, 11:33Typiskt av Lisa
21.05, 11:29Reklam av Lisa
21.05, 11:07Reklam av Pia
20.05, 18:56Reklam av Fager Dam
Fua